For every mission an adventure.

Ecosim - natuur simulator

Ecosim is een geavanceerde open source 3D natuurbeheersimulator gebouwt na het idee van Dirk Hilbers, grondlegger van het project en vooraanstaand ecoloog en bioethicus. Het is dus meer dan enkel een game. Het zet je in de schoenen van een natuurbeheerder en laat je doormiddel van verschillende scenarios leren hoe een ecosysteem werkt, en wat voor een impact (menselijke) ingrepen in de natuur hebben. De ontwikkeling hiervan is inmiddels een aantal jaren aan de gang en het product blijft door ontwikkeld worden.

Onderwijsniveaus

Ecosim is geschikt voor veel verschillende onderwijsniveaus, van bovenbouw middelbare school tot masterstudenten van universitaire opleidingen. Het kan daarnaast gebruikt worden door professionals in natuurbeheer.

 

Ecosim modules - Hoe werkt het in de klas?

In de meeste Ecosim modules is de leerling de natuurbeheerder of ecoloog die specifieke 'targets' moet halen, zoals het behouden van een dier- of plantensoort in een bepaald gebied, het in stand houden van een bepaald ecosysteem of het bestrijden van een invasieve soort. In een typische module zoekt de leerling eerst ecologische achtergrondinformatie op in de Ecosim bibliotheek (die taylor-made is voor iedere module en de directe link legt tussen lesstof en noodzakelijke kennis voor de opdracht), doet onderzoek in het natuurgebied (bijvoorbeeld inventarisaties of bodemonderzoek) en neemt uiteindelijk maatregelen in het gebied. Een ingebouwde functie in ecosim creëert grafieken die de toe- of afname van de doelsoorten laten zien. Het is zelfs mogelijk om Ecosim data te exporteren naar .csv bestanden voor statistische opdrachten (bijv. in MS Excel), en om leerlingen, voor dat ze onderzoek gaan doen, eerst een hypothese op te laten stellen. Hiermee slaat Ecosim een brug van natuurbeheer naar wetenschappelijk onderzoek en wiskundige bewerkingen. MAAR.. heel belangrijk... dit hoeft niet! Elke module heeft zijn eigen mogelijkheden, waardoor er focus blijft op specifieke leerdoelen. 

Het Ecosim model - Een blik onder de motorkap

Ecosim bestaat uit een landschap van maximaal 1 miljoen tegels van 10 x 10 meter. Sommige van deze landschappen zijn fictief, andere zijn nagebouwde, reële gebieden. Elke vegetatietegel wordt gedefiniëerd door ecologische parameters (bijv. pH, nutriënten, vegetatiestructuur etc.). Er zijn ook tegels voor wegen, dijken, agrarisch landschap, gebouwen, enzovoort. Ieder jaar berekenen een serie algoritmes de veranderingen in het landschap (successie) en wijzigen dientengevolge de parameters. In dit landschap zijn, per module, een of meerdere soorten geprogrammeerd. Deze soorten hebben ieder hun eigen niche en habitat en nemen af of toe, al naar gelang hun habitat onder druk komt te staan of juist toeneemt. Ook reageren soorten op elkaar (bijvoorbeeld prooi-predator relaties). 

Door onderzoek te doen ontdekt de leerling welke parameters er toe doen en hoe de soorten toe- of afnemen. Vervolgens werken de beheermaatregelen in op de parameters van de tegels en daarmee op de soorten zelf. Ecosim berekent de populatiedynamiek van de doelsoorten elk opeenvolgend jaar. Onderzoek en beheer kosten tijd en geld, wat een extra element aan de simulatie toevoegt.


 

Ontdekken, grenzen verleggen en nieuwe standaarden zetten. Altijd op zoek naar avontuur en naar nieuwe ervaringen. Voor onze klanten en hun eindgebruikers, voor iedereen die wil leren, zich wil vermaken en wil ontdekken. Voor iedereen die graag nieuwe ervaringen op doet en zich onder wil laten dompelen in een nieuwe wereld. Wij zijn de Play Pioneers en we stellen ons graag aan u voor. Neem contact met ons op via onderstaande button en ontdek welke heerlijke koffie we u te bieden hebben tijdens een gesprek!

 

Neem contact op

scroll to top